2010. július 26., hétfő

Irány Róma! 2. rész

Va bene, Rómában vagytok, megérkeztetek, jót aludtatok, megettétek az első reggelit a szállodában, kávé, kornetto, pirított kenyér vajjal, lekvárral, attól függ hol mit adnak.

Indultok városnézőbe. Már a gyengébb színvonalú szállodákban is adnak a centro storico-ról (történelmi városrész) térképet ingyen. Elég jól hasznalható a centro storico-n belüli látnivalókhoz, de a városon belül nagyon sok helyen vannak turistapontok, ahol lehet kérni információt, vagy az üvegfülkében ücsörgő carabinieri-k (rendőr, csendőr) is segitenek, meg az üvegfülke nélküliek is. Legkönnyebben őket lehet felismerni, mert a fekete nadrágjukban szélesebb piros csík van, nyáron kék inget viselnek hozzá, és a sapkájukon a jelvény olyan, mintha egy bomba éppen lángolna.

MINDENKI FOGJA SZOROSAN A HÓNA ALATT TÁSKÁJÁT, HÁTIZSÁKOKBÓL HAS-ZSÁKOKAT CSINÁLNI, ELŐREFORDÍTANI, EZEKET IS ALAPOSAN FOGNI, SZORÍTANI, MERT A TOLVAJOK ÚGY LOPNAK HOGY ÉSZRE SEM VESZED, ÉS VOLT PÉNZTÁRCA - NINCS PÉNZTÁRCA, FUTHATSZ A PÉNZED UTÁN!

Ha csak a pénztárcádtól szabadítottak meg, túl sok reményt ne fűzz hozzá hogy megkerül, és órákig ücsöröghetsz egy jegyzőkönyv miatt, ha bejelentést teszel róla. De ha a teljes táskát is ellopták útiokmanyokkal együtt, akkor el kell menni a zona-ban (kerület) illetékes carabiniere-állomásra (csendőrség–rendőrség, és bejelenteni, hogy legyen egy okirat, amivel otthon, vagy a reptéren igazolni kell a lopást. Minden ilyen helyen van, aki beszél angolul, ha az olasszal nem boldogultok. Ha nem tudsz se angolul, se olaszul, kicsit nehéz a kommunikálás.

Busszal utazáskor nagyon oda kell figyelni, mert gyakran az autók a buszmegállóban is parkolnak, a busz nem tud beállni, vagy csak egy sárga tábla jelöli, hogy ott megállhat a busz, ha van felszálló. A buszok az úttesten állnak meg fel-leszállás esetén, feltartva a forgalmat.

Neked viszont jelezni kell a buszsofőrnek, integetni, ugrálni stb. a busz előtt, jelezve azt, hogy te éppen ezt a buszt várod és fel akarsz szállni. Szóval szép nyugodtan ácsorogni még a normális, otthon megszokott buszmegállókban se lehet, mert a buszos azt hiszi, hogy egy másik autóbuszra vársz. Ha nem jelzel, elhúznak melletted, és várhatsz a következőre.

A menetrendet nem igazán tisztelik és tartják be. Gyakran ugyanabban az időben jön 3 ugyanolyan szamú busz, és ha éppen lemaradtál, akkor várhatsz egy jó ideig. Türelem kérdése az egész. Tehát ahova csak lehet, inkább metróval kell menni.
A most következő árak, amiket leírok, átlagos vételezési helyre vonatkoznak. Turista látványosság közelében akár a tripláját, vagy a négyszeresét is elkérhetik:
  • Fagyi kis adag, 2-3 euro körül mozog
  • Ásványviz 0.50 – 1 euro
  • Cola, tea és hasonlók: 2 euro
  • Sör piccolo: 4-5 euro
  • Jégkrém pl. Magnum: 2 euro
  • Kávé: 1 euro, kiemelkedően magas áron láttam a San Pietro-hoz közel, 4.50 volt
  • Cappuccino: 1.20 -1.50 euro
  • Cornetto: 0,80 – 1 euro
  • Pizzaszelet belül töltve: 2-4 euro
  • Pizza hagyományos, kerek, egyszerű feltéttel: 7-9 euro  
A római üzletek többsége 10-kor nyit, kivéve az élelmiszerboltokat, bárokat. Délután fél 2-2 tájban bezárnak – nem mindegyik – és 4 óra, fél 5-kor nyitnak újra. Este 7-ig, 8-ig nyitva tartnak. Kivételt képeznek azok az üzletek, amelyek nagyon forgalmas helyen vannak, mint példaul a Terminiben lévő bevásárlóközpont. Ezek reggel nyitnak 9-kor, némelyik már fél 9-kor és este későn zárnak. Ilyenek a nagyon forgalmas utcákban lévő üzeletek is.

Jó olasz szokás a reggeli kávé, cappuccino, kornetti. Ebédre valami bárban egy panino, ami egy szendvicsnek felel meg, vagy egy pizzaszelet belül töltve, vagy egy jó saláta.
Vacsora a kiraly! Huuu .. mit összeeszünk:-) A sorrend nagyon fontos, egy vacsora nálunk másfél óra, vagy még több... de azóta nem volt epegörcsöm, amióta olaszosan étkezem.
Akinek marad ideje és kedve, ajánlom megnézni az alábbi, Róma környékén található látnivalókat: 
  • Cerveteri etruszk sirok. Csodálatos látnivaló. Kijutni vonattal és busszal lehet. Ugyanazt a vonatot kell választanod, mint aki Szardiniára megy, tehát Termini, 25-29 vágányok, Civitavecchia, Pisa, Grossetto, Montalto -- és Ladispoli Cerveteri-ben kell leszállni, innen busz megy Cerveteribe.
  • Hasonlo jellegű hely Tarquinia, ugyanezen útvonalon, de a Civitavecchiai vonat nem jó, mert Tarquinia messzebb van 2 megállóval, tehát az összes másik vonattal lehet menni.
  • Tivoli - csodálatos hely. Van egy ókori ásatás hatalmas területen, nagyon szép és érdekes. A másik egy villa hatalmas parkkal, telistele különleges szökőkutakkal. Nagyon sok esküvői fényképezkedés van Tivoliban, a meseszép háttér miatt. Vonattal lehet menni a Terminiből.
  • Ostia antica - egy hatalmas ókori színház van itt. A Piramidtól indulnak Ostia lido-ra a vonatok, 1 euro a jegy egy útra.
  • Bracciano –tó. Nincs messze, nagyon szép hely, vonattal lehet menni, Ostia vagy Trastevere, vagy a San Pietro-nál lehet felszállni. Az utóbbi évek egyik nevezetes programja volt, amikor Tom Cruise itt tartotta az esküvőjét, a Braccianoi várban.
Ha van még legalább 2 teljes napotok és elegendő pénzetek, menjetek le Nápolyba, onnan pedig Pompei-be, Caprira. Nápoly sem koszosabb hely, mint Róma, ugyanúgy naponta takarítják a turista útvonalakat, mint Rómában.

Rómában is vannak piszkosabb területek és szeméthegyek, csak azt nem szokták mutogatni a tv-ben. Nápoly egy külünleges hely, ahol semmin sem kell csodálkozni! De erről legközelebbi, Irány Nápoly! írásomban olvashattok. 

Remélem, mondtam egy-két hasznos dolgot, vagy ha már mindezt tudtátok, sebaj, én így is örülök, hogy eddig eljutottatok az olvasásban, és kívánok nektek szép, élményekben gazdag napokat Rómában! Jó utazast!

Ha van kérdésetek, íjatok e-mail-t a következő címre: guranga@hotmail.it

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése