2010. augusztus 23., hétfő

Irány Nápoly!

Valljuk be őszintén, a legtöbb magyarnak az jut eszébe Nápolyról, hogy Olaszország déli részén van, koszos nagyváros, ahol a maffia az úr, nagy a bűnözés. Azt tudjátok, hogy az igazi pizza innen származik? Vagy a z igazi sfogliatelle és a ba’ba’ mi a csuda lehet? Na és a funicolaret eszik vagy isszák, vagy éppen egy közlekedési eszköz?

Bevallom nektek, én is így voltam ezzel, amíg meg nem ismertem Nápolyt. Egy évig éltem és dolgoztam ott. A maffiából és a bűnözésből én semmit sem láttam, csak a tv-ből értesültem róla. Nem lopnak többet, mint Rómában, és a turistaútvonalakat naponta takarítják.

Azt mondják, semmin sem kell csodálkozni a városban, bármi furcsaságot lát is az ember. Idő kell ahhoz, hogy megismerd, de ha megismered, megszereted.

A város nagyon szép és különleges. Minden városrésznek megvannak a saját jellegzetességei, szépségei. Mergellina, Posilippo, Vomero igazi gyöngyszemek. A tenger sokkal szebb, sokkal kékebb, mint északabbra, és a szigetvilág: Ischia, Procida, Capri….

Az élet olcsóbb, mint Rómában. Például Róma külvárosában egy kismeretű albérleti szoba 400 euro havonta, de a jobb helyeken 550-600 euro. Nápoly külvárosában már apartmant is lehet találni 400-euroért.

Sokan lejárnak bevásárolni ruhát, cipőt, mert ha a vonatjegyet is belekalkulálják, akkor is olcsóbban veszik meg ugyanazt, és nincs az az őrült embertömeg mindenütt. Bár a belvárosban kaotikus a közlekedés, délutáni csúcsforgalomban a piazza Municipio-ról - ami a központban van -, eljutni a piazza Garibaldira, ahol a vastállomás van, gyakran gyalogosan könnyebb és gyorsabb (20 perc végig az Umberto sugárúton), mint buszon, vagy taxival, mert araszol a kocsisor.

Ha vonattal jöttök Rómából, akkor a Napoli Centrale–ra érkeztek, a központi vasútállomásra, amely a piazza Garibaldi-n van. Ez egy irdatlanul nagy tér, sajnos a metróépítési munkák miatt eléggé fel van túrva, de a környéken nagyon sok a szálloda. Ha viszont a kikötő környékén van a szállásotok, vagy közel hozzá, akkor busszal érdemes megközelíteni, ajánlom az R2-est, vagy taxit 20 euroért.

A piazza Garibaldiról nagyon sok más busz is indul, és az állomás épületében van a metró lejárata is, ha éppen metróval kell, vagy lehet megközelíteni a célpontot. Itt normális buszmegállók vannak, de városon belül.

A buszokra ugyanaz vonatkozik, mint Rómában, de itt ezerszer biztosabb, hogy a busz nem tud beállni a buszmegállóba. Gyakran dupla sorban parkolnak az autók, és itt a motorosok száma tízszerese a Rómában lévőknek. A motorosok őrült módon cikáznak az autók között, ahogy a gyalogosok is.. Nem számít hol megy át az úton, van-e zebra vagy nincs, vagy éppen a körforgalomban kacsázik. Nápolyban vagyunk, ahol minden lehetséges, és nem kell csodálkozni semmin sem.

Ha repülőgéppel jöttök, Capodicchino-ra, Nápoly repülőterére érkeztek, amely aránylag közel van a városhoz, félóránként jár az ALIBUS. Menetidő 20 perc, megállója van a piazza Garibaldin is, a vasútállomásnál, aztán a Piazza Municipio, Molo Beverello-hoz érkezik a központba. A buszra nem jó a városon belüli busz-metrójegy, erre külön kell venni a buszsofőrné, 3 euroba kerül.

A busz-metrójegy 1.10-be kerül, de 90 percig érvényes. Tabacchieriában (trafik) lehet venni, vagy néhány helyen újságosnál is. A pizza, a kávé, kornetti, panino, kb 10-15 %-al olcsóbb, mint Rómában. Az üzletek bezárnak fél 2-kor és fél 5-nél előbb nem nyitnak ki. A postákon mindig sor kígyózik, tehát bélyeget és képeslapot az utcai elárusító helyen vegyetek.

Ha az obligatrice, vagyis a jegylyukasztó nem működik a buszon, Nápolyban az a szokás és elvárandó cselekedet, hogy azon nyomban tollat ragadva a kezünkbe, rá kell írni a jegyre, hogy mikor (hónap, nap, óra és perc) szálltunk fel az autóbuszra, így ha jön az ellenőr, nem büntet meg 50 eurora. Azt a szöveget, hogy rossz a lyukasztógép, nem fogadja el. Rómában az ellenőrök ezt a ráirásos módszert nem hangoztatják az utasok körében, ők szeretnek bírságolni.

Pénzváltás: a forint errefelé nem kívánatos, örüljetek, ha valahol valaki elfogadja váltásra, tehát eurot vigyetek, amennyit az útra szántok. Sokan összetévesztik Ungheria-t Bulgáriával, vagy Budapest hallatán Bukarestre gondolnak.

TÁSKÁTOKRA ITT IS NAGYON VIGYÁZZATOK, DE UGYANAKKOR A LÁBATOK ELÉ IS NÉZZETEK, NEHOGY EGY HATALMAS VALAMIBE LÉPJETEK!

Nápolyban érdemes megnézni a kikötőt és környékét, az Umberto galériát, a piazza Plebiscito-t, a Castel di Uovo, Castel Nuovo, Mergellina egy érdekes városrész, aztaá Posilippo is, via Chiaia a sok-sok üzlettel, a lungomare-t, ami magához öleli egyik oldalán a tengert, másik oldalán a várost. Látni lehet Caprit is a távolban, ami úgy fest, mint egy fekvő női szobor.

A Vezúv csodálatosan szép nyáron is, de télen hósapkával, tövében a pálmafákkal a legszebb. Busszal fel lehet menni egy darabig, de utána gyalogolni kell felfelé, elég közel lehet menni a nagy kráter széléig a kitaposott úton.

A via Toledoról, vagy a piazza dei Martiri környékén is nagyon sok szűk kis utca, vicolo nyilik, amikben mindent lehet találni: régi, eredeti napolyi termékeket, amelyeket itt gyártanak a kisiparosok. Ha csak kíváncsiságból is, de mindenképpen érdemes néhány ilyen vicolon felkaptatni, másikon lejönni.

Láthatunk ősi mesterségeket is, cipőpucolót, vagy a dalos Pulcinellákat is (lásd fenti fotón). Szerencsehozó figura a pulcinella, igazi nápolyi ajándék.

Nápolyban meg kell kóstolni a Baba-t, ami egy jellegzetes édesseg: tészta rumos szirupban áztatva..Formája alapján gombára hasonlít, 1 euro körül van az ára, de vannak mini méretűek is 0,60 körüli áron. Isteni finom.

Aztan a sfogliatelle… mmmm… remek. Valójában a mi levelestésztánkhoz hasonló. Sok változata létezik, krémmel, lekvárral, gyümölccsel… Na és az eredeti nápolyi pizza.. kihagyhatatlan.

Nagyon sok néger van a városban, akik üzletek előtt, vagy a sarkon ácsorognak és kéregetnek, és vannak, akik neves márkák (ruha, cipő, táska, stb.) utánzatait árulják a földön. Őszintén szólva lehet találni nagyon jó hamisítványokat is, de legyetek óvatosak, mert árulni-vásárolni ezeket büntetendő cselekedet.

Ne csodálkozzatok, ha azt látjátok, hogy se szó se beszéd, gyors vágtában összekapják a pokróc négy sarkát áruval együtt, hátukra, vállukra dobják és nyílsebesen rohannak be valamelyik szűk kis utcácskába. Remélhetőleg nem kell utána rohannod, mert éppen üzleteltetek, ugyanis nem tudni milyen módon kommunikálnak egymással, de tudják, hogy éppen jön a policia!

A nápolyi dialektus erősen eltér a megszokott olasz nyelvtől, de angolul sokan beszélnek és természetesen beszélik az általunk tanult olaszt is.

A funicolare, amit a bevezetőmben említettem, a föld alatt megy, hasonlit a pesti libegőhoz. Három kocsiból álló közlekedési eszköz, úgy húzzák fel erős drótkötéllel. Ilyen megy fel Vomeroba is.

Látnivalók Nápoly környékén:
Pompei: A központi pályaudvarról lehet eljutni vonattal, amit úgy hívnak, hogy circumvesuviana. Ott kanyarog a Vezúv lábánál, és átvisz a túloldalara. Élvezetes utazás, érdekes látni, hogyan változik a félelmetes Vezúv formája, színei. A vonatról Pompei Scavi-nál kell leszállni. Itt táblák jelzik, hogyan juthasz be a hires-neves ókori városba. 9 euro egy belépőjegy, s vonatjegy 5 euro körül van.

Ercolano: hasonló hely, de kisebb, ugyanúgy lehet menni, de közelebb van Nápolyhoz. A belépőjegy itt is 9 euro, a vonat 3-4 euro.

Capri: a nápolyi kikötőből elég sűrűn indulnak hajók, a molo Beverelloról. Attól függően, milyennel utazunk, 17 euro körül már át tudunk hajózni, oda-vissza 34 euro. Az út kb. 40 perces, és Anacapriba érkezuük.

Egy megszívlelendő tanács:  ne vegyetek retur jegyet, vagyis andate e ritorno-t, mert lehet, hogy órákig fogtok ülni Caprin, és várni annak a társaságnak a tragetto-ját (hajóját), amellyel mententek, és amelyre a jegyet vettétek. Vegyetek csak egy útra szóló jegyet, aztán amikor vissza akartok jönni a városba, vegyetek a legközelebb indulóra.

A Sorrentoi öbölbe eljutni több idő, kb. másfél-két óra az út vonattal, ugyanigy lehet menni a circumvezuvianaval.

Az olaszok többnyire augusztusban mennek szabadságra. Sok gyár, üzem stb. bezár, ekkor adják ki a szabadságokat. Elvonulnak a tengerhez délre, északra, vagy a hegyekbe. Csak a turizmus és vendéglátás marad, de a szallodák többsége is tart 2 hetes szünetet.

Remélem, hasznos információkkal szolgáltam. Ha valakinek van kérdése, írjon a guranga@hotmail.it  címre.

Jó utazást és szép, élményekben gazdag nyaralást kivánok.

Szerző: F.Gy

Irány Róma!


Látnivalók Olaszországban

5 megjegyzés:

  1. jó volt olvasni.. jövő héten utazom oda 3 napra, úgyhogy köszi a leírást :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a hasznos információkat! ;)

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nagyon köszi az infokat, rettentő hasznos volt! A térképen és a leírásodon kívül nem is volt semmi nálunk és teljesen jól eligazodtunk.
    Azt még hozzátenném, hogy a közlekedési morál tényleg elképesztő. A zebra csak dísznek van. A járdán is simán elütnek, pl. egy kapualjból alattomosan kiugrató elvetemült robogós. Az autós pedig nem lassít, ha átmész az úton, hanem 80 km/h-van simán kikerül, azaz inkább kicentiz. De pár nap alatt hozzá lehet ehhez is szokni.

    A fizetésnél a visszajárót mindig figyelni kell, a circumvesuvianara amikor jegyet vettünk lehúztak 5 euróval...
    De lehet itt kapni olyan hétvégi jegyet ami 24 óráig jó a vonatra és a tömegközlekedésre is, ez tökre megéri.

    Ja és a hajójegy megvásárlása Capri-ra külön tortúra. Arra érdemes egy órát szánni simán lehet hogy annyit kell sorban állni. Most is 17-18 euró a jegy.

    De nagyon klassz Nápoly, érdemes megnézni! A közbiztonsággal nem volt semmi gondunk.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jó hogy rád találtam. Hasznos és lényegre törő. Csupán annyit kérdeznék átlag milyen időjárásra számíthatok novemberben.Tartok tőle, hogy esős nyirkos szürke idő vár ránk.

    VálaszTörlés
  5. Február végén megyünk hosszú 7végére! :D
    Hasznos lesz a leírásod!

    VálaszTörlés