2010. július 26., hétfő

Irány Róma! 1. rész

Kedves honfitarsaim, akik Rómába készültök, nektek szedtem csokorba néhány általam hasznosnak vélt információt a római utazáshoz a teljesség igénye nélkül. Olyan tanácsok ezek - tőlem, aki itt élek és dolgozom ebben az ÖRÖK városban -, amelyek útikönyvekben, prospektusokban nem szerepelnek.

Rendben, tehát eldöntöttétek: utazunk Rómába. Ha szervezett úttal jöttök, nincs gondotok semmire, csak őrült tempóban rohanni az idegenvezető után, ügyelve arra, hogy le ne maradjatok a csoporttól. Ha viszont egyénileg jöttök, mert nem csak egy fotó erejéig akartok a Trevi-kútnál lenni, hanem akár egy órán át is ott üldögélni és hallgatni a víz csobogását, vagy napfürdőzni a Spanyol lépcsőn, pizzázni ott és akkor, ahol és amikor kedvetek tartja, és még sorolhatnám. Akár így, akár úgy, de biztosan találtok néhány hasznos dolgot az írásomban.

Az első tanács: otthonról hozzatok euro-t! Amit a római nyaralásra szántok, otthon váltsátok be. Kissebb beváltóhelyeken a jó magyar forintot el sem fogadják, viszont ahol igen, ott rettenetesen rosszul váltanak. Akkor is jobban jársz, ha visszaviszed a maradékot, és majd otthon csinálsz belőle forintot, vagy félreteszed egy következő utazásra.

Közlekedés Rómában

Fiumicino repülőtér: Rómába taxival lehet bejutni, 40 euro a Termini palyaudvar. Kicsit soknak tűnik, de ha azt nézzük, 3 személy esetén már gazdaságos, mert a Leonardo express, ami egy vonat a repülőtér és Termini központi vasútállomás között, személyenként 14 euro-ba kerül. Nem áll meg sehol, kb. fél óra az út, a vonat légkondis.

A Termini-ből minden irányba el lehet jutni, itt van a metrók találkozópontja: A, B metróvonal, legtöbb FS is innen indul. Aki viszont nem akar a Terminibe menni, mert a szállodája, vagy úticélja közel van Tiburtinahoz, Trasteverehez, Ostiense – Piramid stb., vagy nem akar fejenként 14 eurot fizetni, létezik másik vonat is, ami a Fiumicino repülőtér és Fara Sabina, vagy Orte, vagy Poggio Mirteto között közlekedik 15-20 percenként. Igaz, mindenhol megáll és attól függően, hol akarunk leszállni 3-4 euro körül van. Ezen is van légkondi.

Termini pályaudvar, vonatok, metrók: Ha valaki például Szardiniára megy nyaralni, Rómáig repülővel megy, aztán Civitavecchiában kell behajóznia. A vonatok, amik jók neki: Civitavecchia, Pisa, Grossetto, Montalto di Castro (mindig a 25-29 vágányok valamelyikéről indulnak). Vonatjegyet lehet venni barmelyik tabbacchieriaban (trafik), vagy az automatákban, nem muszáj a hosszú pénztári sorokat kivárni. Ugyanígy lehet venni tabacchieriában jegyet metróra, buszra, villamosra.

Egy metrójegy, amit lehet használni buszon, villamoson is 1 euroba kerül, és 75 percig lehet vele utazni. Érvényesíteni kell vagy a metrókapuknál, vagy a buszon, villamoson. Fontos! A metróra ez a 75 perc nem vonatkozik, egy utazás során lehet 1 jegyet használni. Tehát ha metro A-val mentünk 3 megállót és megyünk a B-vel is kettőt, ugyanaz a jegy használható. Viszont ha például a 40-es buszon utaztunk 20 percet, egy másik buszon vagy villamoson ez még jó lenne 50 percig, de a metrora már nem jó. Ott új jegyre van szükségünk. Buszról villamosra, másik buszra, vagy szakaszhatáron belül vonatra igen, lehet használni ugyanazt a jegyet.

Lehet venni napijegyet is, 24 órára vonatkozik, tehát az érvényesítéstől számít a 24 óra, nem a naptári napra vonatkozik. Ez 4 euroba kerül. Ezen kívül vehetünk 3 napos turista jegyet 11 euroért.

Ha nem akartok gyalogolni mindig a hatalmas Rómában, akkor szerintem érdemes legalább a napijegyben gondolkodni.

ESZETEKBE NE JUSSON BLICCELNI! HA LEBUKTOK 50 EURO A BÜNTETÉS.
 

1 megjegyzés:

  1. Helo!

    Szeretnék létrehozni egy utazással kapcsolatos blogot napi rendszerességgel, hogy minél többen megismerjenek minél több tájat.
    Nem száraz utikönyvet, hanem élő kalandokat akarok feltenni a blogra. A sajátjaim mellé örömmel feltenném a te útleírásaidat is, ha hozzájárulsz és küldesz anyagot.

    http://nemkonzerv-utibloog.blogspot.hu

    Üdvözlettel:

    Cséti Attila
    5300 Karcag, Kossuth tér 11-13
    0630-9792185
    www.berekinyaralas.ucoz.hu

    VálaszTörlés