2010. október 26., kedd

Városok-érdekességek/Kairó

Kairó

Ha Kairóban, Egyiptom egzotikus fővárosában jársz, vigyázz, nehogy úgy járj, mint a méltatlanul elfeledett Gayer Anderson, angol őrnagy!

Az őrnagy orvosként dolgozott az egyiptomi közszolgálatban, s amikor gondjaira bízták a Krétai Házat (Béta l-Kritlijja), vállalta a régi egyiptomi ház rendbehozatalát. Gyűjteni kezdte a házhoz illő bútorokat, tárgyakat. Ottomán bútorokkal, képekkel, szőnyegekkel, tevenyergekkel, ékszerekkel, míves ezüst holmikkal, ízléses üveg- és porcelántárgyakkal hitelesen rekonstruált egy mameluk korabeli otthont.

Ám már nem lehetett ott, hogy munkája gyümölcsét élvezze: orvosi hivatásánál is fontosabb lett számára a ház rekonstrukciója, így 1942-ben egészségi állapota annyira megromlott, hogy kénytelen volt visszatérni Angliába. Az őrnagy a házat az egyiptomi kormányra hagyta, és áldozatos munkájával oroszlánrésze volt abban, hogy a Krétai Ház, a mameluk építészet szép példája mai is a turisták látnivalójául szolgálhat.

Anderson őrnagy sorsának tanulsága világos: akármilyen fontos célokért fáradozunk is, sose feledkezzünk meg az egészségünkről, hogy épségben befejezhessük azt, amit elkezdtünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése