2010. november 8., hétfő

Városok-érdekességek/Larnaka

Larnaka

Ha Larnakában, Ciprus déli részének „első számú kapujában” jársz, ebben az útleírások szerint nem éppen vendégmarasztaló, önálló arculattal nem igazán bíró városban, vigyázz, úgy ne járj, mint a bibliai Lázár!

Lázár látszólag a legszerencsésebb ember, hiszen maga Jézus támasztotta fel. Utóélete azonban már kevésbé ismert. Lázár nővéreivel együtt az állandó zaklatások elől elmenekült, Palesztinából Ciprusra utazott.

Larnaka ókori megfelelőjében, Kritionban Lázár 30 évig volt keresztény püspök, terjesztette feltámasztójának tanait. Sokan ma is elzarándokolnak a róla elnevezett Szent Lázár templomba, ahol szarkofágja található, rajta a „Lázár, Jézus barátja” felirattal. Ám a szarkofág sajnos üres, ugyanis Lázár testét ereklyeként előbb Konstantinápolyba, majd Marseille-be szállították. Ez utóbbiba éppen azért, mert Larnacával versenyezve a marseillei hagyományok is maguknak követelik Lázárt, azt állítva, hogy itt alapított püspökséget.

Látható tehát, hogy szegény Lázárnak nem sok nyugodalma volt holtában, valószínűleg ő az, aki a legtöbb üres sírboltot hagyta maga mögött a világban. Jusson eszünkbe, ha Larnakában Lázár szarkofágja előtt állunk: semmilyen körülmények között se rángassuk dróton ember- és munkatársainkat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése