2010. szeptember 27., hétfő

Városok-érdekességek/Madrid

Madrid

Ha Madridban, Spanyolország fővárosában jársz, amely körülbelül az ország mértani középpontjában fekszik, vigyázz, nehogy úgy járj, mint II. Fülöp, tizenhatodik századi spanyol király!

A Habsburg-házból való király 1561-ben fővárossá tette, és ezzel rohamos fejlődésnek indította az addig jelentéktelen Madridot. Egyébként többek közt Nápoly királya és Milánó hercege is volt, nem mellékesen legyőzve a franciákat, a nevezetes lepantói csatában a törököket, uralma alá vonta Portugáliát. Madridban több nagyobb építkezést is indított.

Tanulságos, hogy bővítette, rendbe hozatta a Királyi Palotát, de a helyet nem kedvelte, és királyi funkciójának dacára inkább lakott Escorialban, mint a Királyi Palotában. Márpedig király nélkül egy királyi palota üres pompa, felesleges fényűzés, ablakon kidobott pénz.

Hányszor járunk így mi is: megvásárolunk valamit, amire nincs is szükségünk, és utána csak foglalja a helyet. II. Fülöp esete arra tanít, hogy Te se költekezz felelőtlenül. A pazarló Habsburg is megjárta: a kihasználatlanul álló palota 1734-ben leégett, helyére új királyi palotát kellett építeni, ezt nézheti meg a mai látogató.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése