2010. szeptember 29., szerda

Városok-érdekességek/Prága

Prága

Ha Prágában, Csehország meseszép fővárosában jársz, vigyázz, úgy ne járj, mint Slavata és Martinic, a két királyi helytartó! A két úriember II. Ferdinánd Habsburg uralkodó képviseletében bizonyos elnyomó intézkedéseket foganatosított. Ezt azonban a vallásukra és függetlenségükre oly kényes prágai nemesek erősen ellenezték. Tiltakozásaik odáig fajultak, hogy 1618. május 24-én Slavatát és Martinicot, néhány munkatársukkal együtt egyszerűen kihajították a Hradzsin egyik ablakán. A történészek szép szavával ezt nevezik defenesztrációnak. Mindenki megnyugtatására közölhetjük, hogy a hivatalnokok néhány zúzódással megúszták a kalandot.

Azt azonban nem állítanánk, hogy a defenesztráció nem volt következmények nélkül: Ez volt ugyanis a harmincéves háború kirobbantó eseménye. A sors iróniája, hogy szinte pontosan kétszáz évvel korábban 1419.június 30-án. Prágában már lezajlott egy (pontosabban: az első) defenesztráció, ez a huszita háborúk kitöréséhez vezetett.

És ha még azt is megemlítjük, hogy a csehek egyik legkiválóbb írója, Prága nagy szerelmese, Bohumil Hrabal ( a képen) is egy ablakon kiesve lelte halálát galambetetés közben. akkor kénytelenek vagyunk misztikus jelentőséget tulajdonítani Prága ablakainak. Mi azonban tanulhatunk a defenesztráltak sorsából, és Prágában járva a legjobban tesszük, ha nem merészkedünk emeleti ablakok közelébe. Annál is inkább, mivel a város számtalan földszinti és pincehelyiséggel büszkélkedhet, amelyekben a kristálytiszta helyi pilseni épp oly áttetsző, mint a veszélyes ablakok.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése