2010. szeptember 29., szerda

Városok-érdekességek/Krakkó

Krakkó

Ha Krakkóban, a lengyel királyok egykori koronázó városában jársz, vigyázz, úgy ne járj, mint a galambok Krakkó főterén. A sokak által lenézett madarak évtizedek, ha nem évszázadok óta jellegzetes látványosságai a nélkülük is lenyűgöző piactérnek. Elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy a krakkói főtér, közepén a hatalmas Posztócsarnokkal, oldalában a Mária-templommal a velencei Szent Márk térrel vetekszik.

Szomorú tény, hogy míg a Szent Márk térről és a rajta sétálgató, röpködő galambrajokról mindenki tud, ADDIG Krakkónak közel sincs olyan hírneve. Mi annyit tehetünk, hogy itt és most revansot veszünk: a velencei galambokról egy sort sem írtunk. A krakkói főtér és galambjainak megtekintésére viszont csak buzdítani tudunk mindenkit.

És ha ott állunk a középkori Európa legnagyobb, 200x200 méteres piacterén, eszünkbe juthat a tanulság: nem elég helyi jellegzetességnek lenni, annak is kell látszani, sőt az az igazi, ha ezt mindenki tudja rólad. Jó marketing nélkül te is könnyen úgy jársz, mint a krakkói galambok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése